Articole

CARP DE TROFEU PE O BALTA SPORTIVA

Fondatorul Korda, Danny Fairbrass, a petrecut nenumărate sesiuni pe ape sportive care au fost sub presiunea pescarilor de ani de zile. În articol, el împărtășește formula sa câștigătoare pentru cucerirea unor astfel de ape, al căror scop principal este capturarea trofeului.

În fiecare an există din ce în ce mai multe rezervoare sportive pentru pescuitul crapului. De regulă, astfel de ape sunt saturate cu crapi mici/medii, dar există și câteva exemplare rare care sunt vânate cu zel de pescarii de crap. Prinderea crapilor mari în astfel de ape este adesea excepția. Există o serie de motive pentru aceasta, unul dintre cele cheie este disponibilitatea hranei gratuite.

Pescarii se hrănesc din abundență cu astfel de rezervoare, încercând să atragă peștele de la un vecin. De regulă, crapul mediu reacționează la momeală, dar peștii trofeu stau departe. Cu cât pescarii aruncă mai multă momeală, cu atât este mai dificil să prinzi un crap mare. Dar cum să-ți crești șansele de succes în astfel de condiții?

În articol voi încerca să evidențiez aspectele cheie ale pescuitului care m-au condus la succes pe ape similare. Totodată, voi încerca să scot în evidență tacticile pescuitului în diferite perioade ale anului, deoarece acestea afectează foarte mult comportamentul peștilor. Dacă urmează să pescuiți într-o apă mare și adâncă, următoarele informații vă vor ajuta să vă atingeți obiectivul.


Primăvară
Cum să acționezi la începutul sezonului

Primăvara, peștele se menține pe coasta, secțiuni mai mici ale lacului de acumulare, adesea crapii pot fi găsiti în colțurile lacului de acumulare și în zone similare izolate. Cu cât apa se încălzește mai mult, cu atât această zonă a zonei de apă atrage mai mult.

Unii oameni cred că este mai bine să pescuiți la adâncime în apă deschisă, dar această tactică poate fi justificată dacă apa este încă foarte rece. Când vorbesc despre primăvară, mă refer la natura înflorită și la creșterea rapidă a orelor de lumină.

Cea mai stupidă greșeală care se poate face în această perioadă este să se hrănească din belșug. Da, peștele vrea să-și restabilească energia, dar metabolismul lor este încă la un nivel scăzut, așa că hrănindu-te de la început nu faci decât să-ți faci rău.

De fapt, pescuitul de primăvară nu mi se pare dificil. Banc principal de crap se tine la o distanta scurta, medie pana la 80 de metri, deci nu este nevoie sa arunci la o distanta extrema, cautarea punctelor de pescuit este simplificata. Dacă sunteți un priceput la zig rig, atunci primăvara poate fi cea mai bună perioadă a anului pentru dvs., deoarece spuma din stratul mijlociu al apei chiar funcționează.

Cu toate acestea, personal nu am încredere în capacitatea mea de a pescui cu un Zig Rig, așa că prefer să pescuiesc de jos. Mi-am perfecționat abilitățile de zig rig când mă antrenez pentru campionate serioase, dar oricum mă simt mai confortabil cu pescuitul pe fund.

Dacă vă aflați într-un colț al unui iaz sau într-un golful singuratic, atunci în niciun caz nu vă hrăniți cu un spomb. Acesta este cel mai sigur mod de a speria peștele, stricându-ți pescuitul. Slingshot și cobra sunt prietenii tăi adevărați.


Porumbul funcționează în orice corp de apă.
Boilies-urile cu miros puternic (cu moderatie) mă ajută adesea să grăbesc timpul de a mânca.
Un factor important este cantitatea de momeală. Este mai bine să începeți cu porții mici și numai dacă simțiți că peștii se hrănesc activ, atunci puteți adăuga aproximativ un kilogram de momeală pentru trei undițe. Spre începutul verii, crapii au intervale de zhora înainte de începerea depunerii. Dacă ați prins acest moment, atunci merită să desfășurați o campanie de momeală deja decentă pentru a menține atenția peștilor la locul dvs.

Dacă încă ați găsit un crap într-o zonă de apă deschisă la o distanță medie, atunci ar trebui să începeți cu hrănire ușoară și apoi să monitorizați activitatea. Dar câtă momeală rămâne la punctul de pescuit? Întrebarea de un milion de dolari.

Evident, nu este necesar să turnați momeală peste ceea ce nu a fost încă mâncat. Încerc să fiu cu ochii pe ieșirile peștilor, semne vizuale la suprafața apei. Dacă observați cercuri după hrănire, iar după un timp acestea dispar, atunci există șansa ca crapul să fi curățat fundul. Și cazul invers: te-ai hrănit, dar nici cercuri, nici ieșiri de pește nu apar la punctul, atunci cu siguranță nu merită adăugat încă.

În ceea ce privește instalațiile, alegerea aici se datorează în mare măsură preferințelor personale. Îmi place să folosesc un dispozitiv de alunecare cu platforme agresive (leader scurt cu un avans greu).

Vară
Schimbarea vremii necesită o schimbare de abordare

La începutul verii, crapii trec de obicei prin procesul de depunere a icrelor, care durează 1-2 săptămâni, timp în care nu se hrănesc deloc. În timpul depunerii, crapul cheltuiește o cantitate imensă de energie și corpul său este epuizat. Drept urmare, imediat după încheierea reproducerii, începe să se hrănească activ pentru a-și reface rezervele.

De asemenea, crapii mari se îndepărtează treptat de țărm, deplasându-se în zonele deschise ale rezervorului, mai ales dacă există presiune. În această perioadă de timp, pot merge pe două căi, în funcție de circumstanțe.


Este important să distribuiți corect piramida de hrănire pe o sesiune lungă.

Dacă nimeni din sectorul meu nu hrănea abundent, atunci încep să-mi construiesc campania de momeală, formată din 3-5 kilograme de boilies (vorbim de o sesiune lungă). Cu toate acestea, dacă pescarii erau prezenți într-un punct înaintea mea și probabil se hrăneau, atunci încep cu momeli simple extrem de atractive. Nu vreau să concurez suplimentar cu momeala mea dacă știu că există deja multă nutriție în partea de jos.

Imediat ce primesc o mușcătură, încerc să mă hrănesc puțin după fiecare, indiferent de ora din zi, fie că este zi sau noapte. Singurul moment în care mă limitez este dimineața devreme. În acest moment, încerc să nu deranjez punctul de pescuit. Nici măcar nu returnez a treia lansetă după o mușcătură, pentru a nu crea zgomot inutil (dacă toate trei sunt în același punct).

Mențin acest echilibru între piramida de momeală și pescuitul cu o singură momeală cu momeală după fiecare mușcătură până la mijlocul toamnei. Este extrem de important să poți citi rezervorul și sectorul tău de pescuit pentru a alege cea mai bună opțiune.

Când pescuiți în ape deschise printre o pătură de momeală, cel mai bine este să începeți pescuitul cu o momeală distinctivă și apoi să treceți treptat la o momeală identică (după 2-3 zile). Imaginați-vă că aruncați 3 kg de boilies - adică aproximativ 900 de bucăți întinse pe o zonă mare curată a zilei, unde mai sunt trei dintre platformele dvs.

Crapul îți dorește boilies-urile, dar în același timp simte pericolul (în apele de sport, crapul este mereu precaut la vederea unei pături de momeală). De regulă, crapii mari încep să se hrănească cu boilies-urile tale începând de la margini, așa că pentru a-i determina să încerce momeala, trebuie să oferi ceva special.

Prin „special” mă refer nu la un pop-up strălucitor, ci, să spunem, un om de zăpadă dintr-o combinație de două culori și mirosuri. După câteva zile, crapii se vor simți cu siguranță încrezători în sursa ta de hrană, așa că vor deveni mai puțin atenți. În acest moment, trec la o momeală identică cu momeala. Adesea echilibrez duza boilie la flotabilitate neutră cu o inserție de plută. Astfel, iese destul de puțin în evidență la fund și, desigur, zboară ușor în gura crapului.


Atribuiesc septembrie vară, deoarece în această lună tactica mea nu se schimbă, iar temperatura apei se menține aproape la același nivel.

O altă modalitate excelentă de a vă condimenta sectorul de pescuit este să utilizați un tip complet diferit de momeală. Folosesc des această tehnică în august-septembrie. Sa va dau un exemplu: de cateva zile am pescuit la o distanta de 85m dupa schema de mai sus. Apoi activitatea a început să scadă.

Ziua am așezat markerul la o distanță de 60 de metri și l-am hrănit cu 20 de pufuri mari de porumb. În aceeași noapte am prins doi crapi mari din acest punct pe un boilie. Am plecat a doua zi dimineața. Sunt sigur că dacă aș mai fi stat câteva zile și aș fi folosit deja porumb ca momeală, atunci mușcăturile ar fi continuat.

A doua jumătate a toamnei și iernii
E timpul să prinzi monștrii

Vreau să spun imediat că atribuim septembrie vară, deoarece în această lună tactica mea nu se schimbă, iar temperatura apei se menține aproape la același nivel. Schimbări vizibile apar în octombrie. Crapul începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de mal, căutând locuri adânci. În ciuda scăderii generale a numărului de mușcături, dimensiunea peștelui crește adesea. Toamna am prins cele mai multe trofee.

Părți ale rezervorului încep să funcționeze, unde vara nu era atât de activ. De obicei, acestea se caracterizează printr-o adâncime crescută față de restul rezervorului. Cantitatea de momeală folosită depinde în mare măsură de circumstanțe.
La începutul lunii octombrie, crapul poate mânca foarte activ, așa că boiliesurile copioase pe bază de făină de pește vor fi preferatele lor. După câteva săptămâni, cu o temperatură de frig, imaginea se poate schimba radical.

Cu cât temperatura scade mai mult, cu atât folosesc mai puțin boilies hrănitoare și pelete grase. Crapii digeră greu proteinele în apă rece, așa că trec la boilies și particule mai ușor de digerat. Semințele de cânepă și porumbul conțin un procent mic de proteine, astfel încât digestia crapului este mai ușor de făcut față.

Aceasta înseamnă că după hrănire, crapul se va întoarce la tine. Daca nu te poti lipsi de suplimente lichide, atunci foloseste doar cele naturale, precum uleiul de canepa, CSL (sirop de porumb).

Montare glisantă cu snap  instalație combi
Combinația mea preferată


Am menționat la început că prefer să folosesc un montaj glisant. Fără îndoială, mi-a dat mai multe mușcături decât clema clasică de siguranță. Îmi place faptul că un crap nu poate folosi plumbul pe post de pendul pe o platformă de alunecare când dă din cap pentru a scăpa de cârligul din gură.

Sistemul meu de alunecare constă dintr-o clemă de siguranță normală, dar nu o atașez la pivotul care conectează instalația de lider. Se pare că platina cu clema poate aluneca cu ușurință peste lider. Dar, în plus, acoperă pivotul cu o bucată de centimetru de tub de silicon.

Ca urmare, o clemă sigură este ținută la capătul pivotului pentru primele câteva secunde după ridicarea momelii, permițând plumbului să transfere greutatea cârligului. De îndată ce crapul începe să clatine din cap, clema și plumbul încep să alunece, iar crapul are mai puține șanse să coboare.

În ceea ce privește montajul, îmi place combinația cu o bază tare și o mică secțiune de împletitură moale. Rigiditatea bazei îndepărtează duza de plată și previne încurcarea angrenajului final în timpul aruncărilor cu putere.

Secțiunea moale a lesei permite cârligului să se rotească ușor, luând cea mai bună poziție în timpul aspirației. Pentru a conecta două materiale conducătoare, nu fac un nod, ci folosesc tehnica buclă în buclă. Vă permite să schimbați cu ușurință partea moale a lesei cu cârligul, lăsând partea tare a echipamentului.

Cum să conectați două bucăți de tachelaj folosind metoda buclă în buclă


Pentru a crea varianta mea a platformei combi, am tricotat o lesă de 15 cm din material rigid (fluorocarbon), pe care o conectez la bază cu un pivot cu numărul 8 cu un inel. Aveam încredere în eliberarea rapidă, dar cu pivotul de la baza liderului, am mai puține încurcături. În continuare, la capătul lesei dure, fac o buclă mică, cu ajutorul căreia o conectez apoi la secțiunea moale a lesei.

Urmatorul pas. Fac o buclă mare de material împletit (lungimea părții moale a lesei) și leg capătul lung de cârlig 2-4 numere. Măsurez lungimea dorită a părului și adaug un inel în fața bărbii, care va aluneca de-a lungul antebrațului. Conectez cele două părți ale echipamentului cu tehnica „loop-in-loop”.

Momeala este cel mai adesea un boilie care se scufundă, pe care îl echilibrez la flotabilitate neutră cu o inserție de plută. Pregătesc mai multe secțiuni moi ale instalației în avans și apoi le pot schimba rapid.

Autor: Danny Fairbrass - Fondatorul Korda, dezvoltatorul multor produse care au schimbat pescuitul la crap și o persoană foarte drăguță.
Tactica
Made on
Tilda