Articole

TACTICA PESCUITULUI ÎN APE ADÂNCHE

Tactica
TACTICA PESCUITULUI ÎN APE ADÂNCHE
În părțile anterioare, am examinat în detaliu factorii cheie ai pescuitului pe diferite tipuri de rezervoare (mari, mici, presate). De data aceasta, unul dintre cei mai buni pescari de crap ai vremurilor noastre Darrell Pack va împărtăși viziunea sa despre pescuitul în apă adâncă.

Cred că mulți pescari activi au dat peste corpuri de apă, a căror adâncime depășește pe alocuri șase sau chiar zece metri. Am petrecut o serie de sesiuni pe unul dintre aceste rezervoare și am încercat să evidențiez principalele aspecte care m-au condus la rezultat. Desigur, fiecare apă este unică, la fel ca și peștii din ea, dar, cu toate acestea, atunci când pescuiți la adâncime, cu siguranță va trebui să vă confruntați cu anumite probleme.
De remarcat că am petrecut cea mai mare parte a timpului pe mal în sezonul rece (sfârșitul toamnei, începutul primăverii), așa că numărul de mușcături a fost minim, dar fiecare crap prins era cu atât mai valoros. Când pescuiți la o adâncime mai mare de 6-8m, începi să realizezi că ai un lanț de complicații pe care nu le-ai mai întâlnit până acum.
De regulă, acestea sunt asociate cu acuratețea tachelarului în punctul găsit de marcator, deoarece la scufundare, scufundarea se poate abate de câțiva metri de zona de contact cu suprafața apei. De asemenea, este posibil ca, după ce a căzut la fund, instalația să continue să se rostogolească în jos pe pantă, deoarece corpurile de apă adâncă sunt formate în principal din picături. Dar mai întâi lucrurile.

Caută puncte de pescuit
Determinăm locația crapului și zonele cele mai productive pentru tachelaj de înaltă calitate.

Înainte de a trimite undițe în luptă, de obicei caut semne de activitate peștilor în părțile de apă care îmi plac. Pescuitul în ape adânci necunoscute nu face excepție. Dar, mărturisesc, nu mă așteptam să găsesc vizual ceva pe rezervor, unde adâncimea ajunge la 15m.

La început a fost adevărat, dar, spre surprinderea mea, noaptea peștii își trădau periodic prezența potențială, așa că nu mi-am luat ochii de la suprafața apei. Este demn de remarcat faptul că în corpurile de apă unde adâncimea este deja de câțiva metri în apropierea țărmului, crapul rămâne adesea aproape de coasta. În consecință, această zonă nu poate fi redusă, preferând distanțe medii și lungi mai familiare.


În apele adânci, crapul rămâne adesea aproape de țărm, așa că ar trebui să acordați atenție zonei de coastă.

În corpurile de apă adâncă, cel mai adesea nu există vegetație, iar suprafața de jos este acoperită cu un strat uniform de nămol cu ​​argilă sau pietriș. În același timp, topografia de jos constă din numeroase picături, așa că adesea devine problematică găsirea unei zone plane.

Nu recomand pescuitul pe unul dintre versanti, intrucat sunt sanse mari ca dupa atingerea fundului, instalatia sa continue sa afecteze panta, urmarind scufundarea. În plus, boilies-urile rotunde și, eventual, alte tipuri de momeală se vor rostogoli împreună cu echipamentul, mai ales dacă există un subcurent. Din aceste motive, lucrul cu markerul este unul dintre factorii cheie în obținerea rezultatelor în apele adânci.

Evident, atunci când adâncimea în sector depășește 10m (cum a fost și în cazul meu), procesul de găsire a unui punct de pescuit este mult întârziat. De fiecare dată trebuie să așteptați ca platina să cadă și marcatorul să se ridice mult timp. Dar pot spune cu încredere că toate eforturile sunt justificate.
Cel mai bine este să ridicați marcatorul plutitor la fiecare unu până la doi metri pentru a obține o imagine exactă a schimbărilor de adâncime. Punctul de pescuit este o alegere personală a pescarului, dar pe un fund „deluros” cel mai bine este să găsești o zonă plată unde să fii liniștit cu privire la prezentarea rig-ului și lipsa mișcării la momeală.

Precizie
Ai găsit un punct? Mai trebuie să intri în ea!

Următoarea etapă importantă este livrarea echipamentului și a momelii la punctul de pescuit găsit. Adâncimea prezintă o serie de obstacole care vor trebui ocolite. Cert este că după ce platina atinge suprafața apei, se poate abate de la acest loc cu câțiva metri spre tine. Cu cât este mai mare adâncimea și cu cât punctul de pescuit este mai departe de tine, cu atât abaterea va fi mai puternică.

Există câteva moduri de a ajuta la atragerea și prinderea în zona dorită. De exemplu, tind să țin tija aproape paralelă cu solul în timp ce scufund plumbul în apă cu linia întinsă. La o adancime de 13m la o distanta de 60m, am o abatere de sase metri. Prin urmare, decupez linia de pe tijele principale la 6m mai departe de plutitorul de marcare.


Apa adâncă la prima vedere nu pare a fi cel mai plăcut loc pentru pescuitul la crap. Dar de îndată ce te obișnuiești cu o serie de complicații neobișnuite, îți dai seama de farmecul lor.

Dacă te îndoiești de calculele tale, atunci ar trebui să folosești o altă metodă. Transferăm ușor plutitorul marker cu 1,5-2m și tăiem firul de pescuit. După aceea, facem o altă turnare, lovim clema și apoi eliberăm firul din clemă, deschizând cauciucul mulinetei, astfel încât firul să poată ieși liber de pe bobină.

În timpul scufundării, încercăm să nu lăsăm multă slăbiciune, așa că uneori controlăm eliberarea firului de pescuit cu mâinile. Chiar înainte de a atinge platina fundului, este indicat să blocați cursul firului de pescuit pentru a o trage și a simți atingerea suprafeței.

Pentru a determina cu exactitate acest moment, puteți calcula în avans timpul necesar platformei pentru a merge de la suprafața apei până la fund. După ce ați exersat, veți efectua automat toate acțiunile necesare și veți prinde în punctul dorit, indiferent de adâncimea și raza de acțiune a zonei de apă.

Hrănirea și utilizarea ei
Ce fel de mâncare cu siguranță nu doare.

După ce am găsit un site potrivit și am decis cum să-i livrăm cu precizie echipamentul, este necesar să ne gândim la momeală și la aplicarea acesteia.

Nu supraalimentați
Mulți pescari începători fac o greșeală tipică - se hrănesc din abundență de la început. În sezonul rece, cantitatea de momeală ar trebui să fie deosebit de limitată, dar vara, începerea cu o hrănire grea nu este cea mai sensibilă mișcare.

Dacă te bazezi pe o mușcătură într-o sesiune scurtă (mai puțin de o zi), atunci nu ar trebui să fii foarte competitivă cu duza. Puteți hrăni în porții mici, dar nu mai mult. Daca planuiesti o excursie lunga de pescuit, atunci din nou iti recomand sa incepi cu portii mici de momeala si apoi, in functie de activitatea din zona de pescuit, sa adaugi volume.


Porumbul are nu doar o componentă nutritivă, ci și un atractiv vizual.

Boilies-urile se pot rostogoli pe o suprafață înclinată a fundului, așa că este indicat să tăiați unele dintre boilies în jumătate.

Porumbul este regele
Boabele de aur sunt considerate pe bună dreptate una dintre cele mai bune momeli vreodată. Îmi place că, pe lângă gustul dulce excelent, valoarea nutritivă, porumbul este un stimulent vizual.
Culoarea galben strălucitor este perfect vizibilă chiar și la adâncime în apă relativ limpede, plus porumbul atrage atenția scufundându-se încet în fund. În apă rece, limitez cantitatea de porumb, așa că îmi permit să mă hrănesc cu cereale conservate.

Boilies
Porumbul atrage nu numai crapii, ci și alte tipuri de pești, așa că este nevoie de o momeală, care să joace rolul unui crescător. Boilies fac o treabă excelentă cu această sarcină. Este necesar doar să nu uităm de nuanța importantă pe care am menționat-o mai înainte - prezența picăturilor în corpurile de apă adâncă. Pentru ca după aterizare boilies-urile să rămână la locul lor, este indicat să le tăiați în jumătate.
Cu toate acestea, nu este necesar să se excludă complet boilies-urile rotunde dacă suprafața în punctul de pescuit este mai mult sau mai puțin uniformă. Prezența boiliesului tocat și întreg în partea de jos va provoca cu siguranță o reacție a unui crap mare.

Sună pentru cină
Din experiența mea, porumbul, combinat cu boilies tocate și întregi, face o treabă excelentă de a atrage și de a ține peștele la adâncimi mari. Dar, pe lângă alegerea momelii, m-a interesat întrebarea: peștele se teme la adâncimea căderii spumului?
În majoritatea apelor, crapii mari evită căderea rachetelor, dar la o adâncime mai mare de 10m, nu am observat un răspuns negativ. Dimpotrivă, uneori mușcăturile au apărut la câteva minute după aruncarea momelii. Acest fapt nu garantează o reacție similară în alte corpuri de apă, dar recomand să o încercați.

Zig rig și puțin noroc
Principalul lucru este să găsiți adâncimea potrivită.

Nu sunt expert în pescuitul zig-rig, dar sunt pe deplin conștient că mulți pescari subestimează această metodă de pescuit, inclusiv eu. Am reușit să prind pești mari pe platforma zig în unele ape, aveau un lucru în comun - o adâncime decentă de câțiva metri.


Elementele de bază ale unui rig zig reglabil.

Este indicat să legați în prealabil clemele pentru a nu pierde timpul pe mal.

Cred că cu cât apa este mai adâncă, cu atât relevanța zig-rig-ului este mai mare. Avand in vedere ca am petrecut mult timp pe un corp de apa cu o adancime de peste zece metri, nu puteam rata ocazia de a-mi testa abilitatile intr-un zig rig.

După o ședință nu am avut mușcături, deși am observat periodic semne de activitate a peștilor la suprafață, am pregătit rig-uri cu zig rig-uri reglabile pentru toate lansetele. Instalarea este extrem de simplă, include un float-controller, la capătul căruia se leagă o lesă de un metru lungime.

Platina este conectată la linia principală ca un suport glisant, ceea ce permite plutitorului cu liderul să se ridice liber în stratul de apă la orice adâncime. Ca momeală, am folosit un mic boilie plutitor, căruia i-am adăugat uneori câteva larve vii ca stimul vizual și spumă plutitoare clasică galbenă și neagră.

După ce lansetele au fost gata de luptă, a rămas de înțeles în ce strat să le instalăm? Adâncimea la punctul de pescuit era de aproximativ 15m. Experiența mea din trecut a arătat că cel mai bine este să începeți cu un strat relativ superior, care reprezintă 25% din adâncimea totală.
Zig Rig a fost în apă toată noaptea fără succes, dar m-am întors o săptămână mai târziu, hotărât să caut în mod activ adâncimea optimă. Am început cu doi metri de la suprafața apei, după o oră am coborât duza la trei, patru metri. Și când am așezat platformele la o adâncime de 5m de la suprafață, a fost o mușcătură.


Zig-rig-ul mi-a adus cel mai mare crap al sezonului.

În restul zilei am continuat să pescuiesc la această adâncime, prinzând șase crapi, dintre care unul s-a dovedit a fi cel mai mare din toate lunile de pescuit în lacul de acumulare. Ulterior am aflat că trofeul prins este unul dintre cei mai mari crapi din tot balta. Un rezultat fenomenal, având în vedere sezonul rece și absența mușcăturilor egale în ședințele trecute.
Cu siguranță, am fost foarte norocos să prind crap trofeu într-o sesiune relativ scurtă. Dar trebuie sa spun ca am folosit cu succes zig-rig-ul la mare adancime pentru mai multe excursii de pescuit, asa ca recomand sa-l dau in functiune.

Autor: Darrell Pak este un antrenor consultant în pescuit la crap cu experiență în pescuit la nivel mondial. Stilul de pescuit accesibil și eficient îl face să iasă în evidență față de toate celelalte.
Made on
Tilda