Articole

10 SFATURI PENTRU A PESCUI IN APA RECE

O colecție de cele mai eficiente tactici/sfaturi pentru pescuitul crapului în condiții de apă rece.

Pescuitul la crap in sezonul rece nu este pentru fetioase, dar asta nu inseamna ca in aceasta perioada nu poti prinde crap si petreci cu placere pe mal, ai nevoie doar de consecventa in actiunile tale si, ca intotdeauna, de rabdare. Pescarul trebuie să se confrunte nu numai cu un crap mai puțin activ, ci și cu condiții de pescuit mai solicitante. Dar recompensa va fi mult mai frumoasă.

Crapul în sezonul rece arată cel mai bine, ceea ce încălzește și sufletul. In plus, devine mult mai linistit pe iaz, te poti bucura de a fi singur in natura si de a pescui in absolut orice loc iti place. Merită să luați în considerare toate aceste aspecte, să faceți eforturi, iar apoi nopțile lungi vor fi pline de bucurie. Mai jos am adunat cele mai utile sfaturi dezvoltate de-a lungul deceniilor, așa că merită măcar să le ascultați.


1. Caută pește noaptea
Odată cu sfârșitul mijlocului toamnei, este imposibil să evitați nopțile lungi și orele scurte de lumină. Aceasta este o parte esențială a pescuitului crapului în apă rece, dar o puteți folosi în avantajul dvs. Este extrem de rar să vezi crapi la suprafața apei în timpul iernii, dar noaptea își poate renunța prezența cu câteva ieșiri. Poate că acesta nu va fi un semn al hrănirii sale, dar cel puțin veți înțelege în ce parte a zonei de apă este ținut peștele. Și, după cum înțelegeți, locația este un factor cheie în performanța în apă rece.

Pescarii deștepți, înainte de a-și așeza tabăra, fac plimbări lungi de-a lungul coastei sau stau așteptând să vadă chiar și un indiciu al prezenței peștilor. Crapul se mișcă puțin odată cu apropierea și, mai mult, cu debutul iernii. Desigur, nu trebuie să uităm de dimineața devreme - cel mai bun moment pentru a găsi un crap. Dar, după cum am menționat deja, noaptea merită să fii deosebit de vigilent și să asculți fiecare stropire, deoarece se poate transforma într-un pește rar pe mal.

2. Timpul mușcăturii
Unul dintre cele mai interesante lucruri despre pescuitul crapului „de iarnă” este momentul destul de precis al mușcăturilor, care au loc la intervale regulate. Odată ce ați determinat locația crapului pe iaz, puteți înțelege la ce oră a zilei începe să se hrănească. După cum arată practica, ocazional își părăsește ascunzătoarea și o face în același timp. Dacă mușcăm la ora 9 dimineața, atunci există o mare probabilitate ca a doua zi crapul să se hrănească la aceeași oră.

Puteți obține un mare avantaj înțelegând momentele în care crapii sunt activi, mai ales dacă locuiți în apropierea unui corp de apă. Așa că, de exemplu, merg adesea la rezervorul local doar pentru câteva ore dimineața sau seara, în funcție de când am mai mușcat înainte.


După prima mușcătură, devine mult mai ușor de înțeles intervalele de hrănire ale crapului.

3. Alegerea lacului 
Pe lângă scăderea temperaturii apei, natura rezervorului afectează și activitatea peștilor, așa că merită să luați în considerare alegerea celor mai potrivite ape (dacă, desigur, există o alegere). Nu țin cont de pescarii care petrec sezoane întregi într-un singur loc, deoarece își cunosc deja foarte bine rezervorul. După ce am petrecut câțiva ani pe diferite rezervoare în sezonul rece, pot determina destul de precis de unde puteți obține rezultatul și unde trebuie să vă mulțumiți numai cu frumusețile naturii. Cu siguranță, ceea ce urmează este doar observația mea personală.

Prefer corpurile de apă care nu sunt foarte acoperite de alge vara și toamna. Experiența mea este că astfel de ape acoperite de vegetație nu sunt cel mai bun loc pentru a pescui în sezonul rece. Sunt excepții, dar de obicei le evit. De asemenea, rezervoarele adânci cu o adâncime medie de >3,5 m nu sunt potrivite. În ciuda faptului că se arată bine toamna, odată cu apropierea unei răceli semnificative, devine extrem de dificil să mușcăm în ele.

Pe lista neagră intră și iazurile mici „închise” protejate de vânt. Prezența vântului în zona apei este un factor important atât la alegerea unui punct de pescuit, cât și la alegerea rezervorului în sine. Dacă iazul este înconjurat de copaci, atunci vântul devine mult mai dificil să străpungă. Vântul este cel care ajută la saturarea straturilor superioare cu oxigen, precum și la schimbarea mai rapidă a temperaturii apei, ceea ce duce în cele din urmă la activitatea crapului.

În sezonul rece, cele mai multe șanse de a prinde crap sunt în apele relativ puțin adânci cu ape deschise, unde este vânt și este de dorit să existe mișcare a apei. Dacă există un baraj sau o altă sursă (cauza) a mișcării maselor de apă pe rezervor, atunci acest lucru va afecta pozitiv activitatea peștilor în perioada rece.


Prognoza meteo ajuta la alegerea momentului cel mai potrivit pentru o excursie la mal, astfel incat aceasta situatie sa nu se intample.

4. Vremea
Fără îndoială că vremea influențează pescuitul la crap pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, vara, crapul activ poate fi ademenit cu momeală, așa că vremea nu va fi o piedică, dar în perioada rece totul este mult mai complicat. Crapul este un animal cu sânge rece (temperatura corpului este egală cu temperatura ambiantă), respectiv, după ce temperatura apei scade sub zece grade Celsius, metabolismul și activitatea crapului scad. În același timp, după cum arată observațiile subacvatice, crapul continuă să se hrănească în porții mici chiar și în cele mai severe înghețuri.

Vremea în această perioadă poate fi un punct cheie de declanșare pentru activitatea peștilor. Un vânt cald poate renaște rapid crapul într-o zonă deschisă și puțin adâncă. Două sau trei zile de vreme caldă în mijlocul înghețului sunt suficiente pentru ca peștii să înceapă să se hrănească. Am avut chiar ședințe de succes când temperatura aerului a scăzut brusc. Din aceste motive, merită să urmați programul de prognoză meteo și direcția vântului, puterea acestuia.

5. Confort
Nu are sens să mergi la un iaz dacă după câteva ore vei îngheța sau te vei uda. În acest caz, nu se poate vorbi despre nicio plăcere de la prinderea crapului și contemplarea naturii. În zilele noastre, nu este absolut nevoie să suferi de vremea rece, deoarece sunt disponibile materiale speciale și în același timp confortabile care protejează corpul de vânturile cele mai aspre.

Îmi folosesc cortul mic standard iarna, dar am grijă să amenajez un fund pentru a mă proteja de umezeala care se ridică din sol. Soba pe gaz se încălzește în cele mai severe înghețuri (am mereu mai multe butelii de rezervă). Nu folosiți niciodată aragazul într-un cort complet închis! Asigurați-vă că vă îmbrăcați călduros în haine impermeabile de iarnă, unde șosetele calde de lână (și o altă pereche de rezervă) sunt o parte integrantă. Asigurați-vă că vă gândiți la ținută în avans.


Nu trebuie să uităm de menținerea unor condiții confortabile.

6. Atașamentele preferate
Îmi place să-mi rulez propriile Boilies pe tot parcursul anului calendaristic și am mereu câteva borcane cu preferate care funcționează cel mai bine în anumite perioade, inclusiv în cele reci. Când aleg o momeală, mă bazez pe rezultatele anterioare în apă rece. De mulți ani în pescuitul la crap, țin un jurnal în care notez toate detaliile călătoriilor mele. Astfel, de-a lungul timpului, scot în evidență duzele care s-au arătat mai bine decât altele într-un anumit sezon.

Cat despre apa rece, boilies-urile mele s-au remarcat pe baza a doua retete. Primele boilies au miros de fructe acre (ex. Pere acrișoare) în combinație cu uleiuri esențiale și lichide pe bază de alcool (permit grăsimilor să se descompună în apă rece). Aditivii care conțin alcool permit chiar și grăsimilor grele să se dizolve ușor în apă rece și, ca rezultat, răspândesc mai bine mirosul. Culoarea mea preferată pentru aceste boilies este roz. Este de remarcat faptul că culoarea roz este una dintre cele mai vizibile sub apă, ceea ce este un plus atunci când prindeți pești pasivi.

Celelalte boilies-uri preferate ale mele conțin o combinație de uleiuri emulsionate picante (condimente) cu glicerină și esteri de fructe. De obicei rulez aceste boilies într-o culoare albă strălucitoare (foarte vizibilă și sub apă). Este important de reținut că folosesc mai ales pop-up-uri și pești cu single (doar momeli unice), deși uneori mă hrănesc ocazional în porții mici.

7. Boilies și aditivi lichizi
De-a lungul anilor de pescuit în apă rece, momelile mici și-au arătat cea mai bună latură. O scădere a activității peștilor mici este benefică, prin urmare, în ademenirea crapului, puteți folosi pe scară largă momeală liberă, boilies zdrobiți. Particulele mici libere lasă o coloană atrăgătoare în stratul de apă și stimulează mai bine peștii să se hrănească, iar aroma lor se răspândește mai repede în apa rece.


Boilies-urile ușor digerabile cu un conținut ridicat de hrană pentru păsări se comportă cel mai bine în apă rece.

Utilizați numai aditivi lichizi naturali sau arome pe bază de alcool.
Aditivii lichizi sunt, de asemenea, arme serioase, principalul lucru este să alegeți cel mai potrivit pentru apă rece. De regulă, acestea sunt lichide obținute din produse naturale cu uleiuri vegetale, CSL (sirop de porumb), ulei de floarea soarelui. De asemenea, betaina funcționează excelent.Nu folosiți uleiuri grele de pește, deoarece solubilitatea lor în apă rece este extrem de scăzută. Daca nu te poti lipsi de arome artificiale, atunci foloseste doar cele facute cu alcool.

8. Pasta
Nu merg niciodată la pescuit în sezonul rece fără paste. Solubilitatea, factorul de praf și capacitatea de a alege orice compoziție pentru fiecare gust fac din pasta una dintre cele mai eficiente momeli pentru prinderea crapului pasiv. Începe să atragă peștii imediat după intrarea în apă datorită revenirii instantanee a atractanților. De obicei, îmi învelesc momeala de 10 mm în pastă și, de asemenea, o hrănesc ocazional cu o praștie sau un mic spomb. Nu vă voi spune cum să obțineți paste, deoarece există un articol detaliat pe acest subiect mai jos.

9. Virmă
O momeală ușor controversată pentru pescuitul crapului, dar rezultatele multor pescari vorbesc de la sine. De obicei aplic viermi când temperaturile sunt deja aproape de zero și iazul este pe cale să fie acoperit cu o crustă de gheață. Într-o astfel de situație, larvele de țânțari sunt capabile să aducă pești bonus care ar ignora orice altceva. Nu sunt un mare fan al viermilor, dar știu că pescarii de larve hrănesc adesea un loc în porții mici, atrăgând constant atenția asupra zonei lor de pescuit cu larve care cad încet în coloana de apă.

10. Zig Rig
Trebuie recunoscut: spuma suspendată în stratul de apă domină în multe rezervoare. Sezonul rece nu face excepție și, după mulți, chiar și cel mai bun. Cu toate acestea, personal rar îmi încep sesiunea aruncând un zig rig. Crapul, în ciuda ritmului de frig și a tendinței de a se ascunde în adâncime în gropi, se ridică adesea în straturile superioare. Poate că acest lucru este cauzat de nivelul de oxigen din diferitele straturi de apă, de presiune sau de diferența de temperatură. Există multe exemple în care pescarii de crap au reușit să prindă trofee mari pe platforma zig chiar și atunci când ningea! Cu siguranță una dintre cele mai unice și indispensabile moduri de a prinde crap pe tot parcursul anului.


Crapul în apă rece se află în apogeul frumuseții sale.

Fapte interesante
Faptul #1 Desișurile de stuf și crinii morți sunt locurile preferate de crap iarna, deoarece oferă peștilor căldură, protecție și hrană.

Faptul #2 O persoană pierde cea mai mare căldură prin cap. Dacă nu simți că capul tău este rece, este pentru că corpul dă toată căldura pentru a salva partea principală a corpului. Purtând o pălărie, îți încălzești nu numai capul, ci și să-ți ajuți întregul corp să economisească energie.

Faptul #3 Poate părea banal, dar cel mai simplu mod de a vă menține cald este să rămâneți uscat. Corpul se răcește singur prin transpirație. Din acest motiv, pe vreme rece, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este transpirația. Dacă aveți de gând să mergeți de-a lungul coastei sau să începeți să căutați un punct cu un marker, scoateți-vă câteva haine. În caz contrar, vă veți provoca un disconfort grav în viitor.
Tactica
Made on
Tilda